Achtergrond informatie

DE LENIS RBR IN TER IDZARD HET IS BEGONNEN MET COBIE EN GERRIT VD MEULEN

We gaan op bezoek bij Cobie en Gerrit. Ze hebben de basis gelegd voor de Lenis Run Bike Run van Ter Idzard. We hebben een gesprek met ze. Hieronder vindt u het verhaal.

Cobie en Gerrit

Gerrit van der Meulen is geboren in Vegelinsoord. Hij zelf zegt liever Stobbegat. Hij gaat daar voetballen, maar schakelt over op wielrennen. Hij fiets mee in het peloton bij de amateurs. Prijzen winnen doet hij niet.

Cobie Brinkhoff is geboren in Zevenaar. Cobie is een handbalster. Haar zus is een uitstekende wielrenster, die het zelfs tot Nederlands kampioen brengt. Ze gaat regelmatig mee naar wedstrijden en daar komt ze Gerrit tegen en toen …

Gerrit en Cobie wonen al heel lang in Heerenveen. Ze hebben een dochter en twee zoons en ondertussen 6 kleinkinderen. Gerrit is huisschilder. Hij is er mee gestopt, want hij wordt binnenkort 65 jaar. Cobie is pedicure en is jonger dan Gerrit. Ze moet nog een paar jaar doorgaan met werken.

Het hele gezin heeft altijd gefietst, veel toertochten en ook wedstrijden. De laatste jaren gaan ze de bergen in en beklimmen o.a. de bergen de Gavia en Stelvio.

 ‘t Fean
Ongeveer 20 jaar geleden gaat Cobie ook hardlopen. In die tijd komt ze in contact met triathlonvereniging ’t Fean. Ze neemt even later Gerrit en ook haar dochter mee. Gerrit fietst en loopt en doet mee aan duathlons.  Cobie doet alle drie onderdelen en doet mee aan duathlons en triathlons. Ze brengt het zelfs tot een tweede plaats bij het NK RBR in Zuid-Limburg bij de dames 50+!  Ze doen actief mee in het verenigingsleven. Gerrit wordt looptrainer op de baan en Cobie brengt het tot voorzitter van de club. Voor Cobie was het niet de leukste periode. De belangstelling voor de triathlonsport loopt terug en het ledental van de club ook. Ze heeft zich erg ingespannen om meer mensen bij het bestuur van de club te betrekken. Dat lukte niet. Uiteindelijk is ’t Fean een onderdeel geworden van AVHeerenveen.  

Door fysieke problemen doen ze beiden niet meer mee aan triathlons of duathlons. Ze gaan nu veel fietsen en wandelen. Dat doen ze met hart en ziel!

Wat hebben Cobie en Gerrit nu te maken met de RBR van Ter Idzard?
Gerrit organiseerde regelmatig tijdritten voor de wielerclub Snits. Dat deed hij in de polder bij Mildam. Vele wielrenners, maar ook triathleten deden daar aan mee. Er werd ook een cross gehouden in Mildam. Hij kwam op het idee om deze twee evenementen te combineren. ’s Ochtends een loop en ’s middags de tijdrit. Dit is een paar keer zo georganiseerd. Dit liep niet zo goed. De twee evenementen werden toen aan elkaar gekoppeld en de RBR was geboren. In 2004 starten ongeveer 120 deelnemers bij de brug over de Tjonger in Mildam. De looproute ging langs de Tjonger en weer terug. Er werd gefietst door de polder. De wisselzone lag in het weiland. In Het Hof van Schoterland was het inschrijfbureau en daar kon worden verkleed. In de Leeuwarder Courant stond een prachtige foto van lopers langs de Tjonger. In 2005 werd de wedstrijd er ook georganiseerd. Daarna kwam er een kink in de kabel. Het weiland bij de brug

werd omgetoverd tot natuurgebied. Organisatorisch was het niet meer mogelijk de wedstrijd daar te houden. In de organisatie van de RBR zaten ook enkelen uit Ter Idzard. In overleg is toen besloten om de RBR te verplaatsen naar Ter Idzard en werd Lenis schildersbedrijf in Wolvega de hoofdsponsor. Daar moest wel een nieuw loopparcours komen, voor een klein deel door een weiland. De fietsroute gaat voor een deel over de oude route. De eerste jaren hebben Gerrit en Cobie nog meegewerkt aan deze organisatie. Gerrit verzorgde een groot deel van de wisselzone en de start en finish. Cobie heeft heel veel prijzen opgehaald voor de verloting.

tot slot
Wat is jullie levensmotto?  Gerrit: “Leef nu, want het is al later dan je denkt!” en Cobie: “Geef nooit op!”

Wie bewonder je het meest? Cobie:  “Ik bewonder mensen, die na een heel zware blessure of ongeluk, weer terug komen in de sport of een heel andere manier vinden om hun leven weer op de rit te krijgen.“  Gerrit: “Eddie Merckx en Johan Cruijff.”

Wat zouden jullie nog willen? Cobie: “Herstellen van mijn ziekte en weer kunnen sporten. Toertochten maken in de bergen en de Elf Stedentocht wandelen.” 
Gerrit: ”Ik wil nog graag met veel plezier aan tijdritten meedoen.

Wat willen jullie nu nog zeggen? Beiden: ”Geniet van het sporten en dat de RBR nog lang mag blijven!”

Rob de Kan en Jan vd Heide

 

 

GESCHIEDENIS VAN DE TRIATHLON ACTIVITEITEN HEERENVEEN

In 1986 werd de triathlon vereniging 't Fean opgericht. Een van de doelstellingen van de vereniging was het organiseren van een triathlon. De organisatie werd  ondergebracht in de Stichting Triathlon Heerenveen.

In 2004 werd ook een Run  Bike Run georganiseerd door de stichting. Eerst in Mildam en later in Ter Idzard. 

Op 1 januari 2008 gingen de atletiekvereniging AV'55, de Loopgroep Athlon en de triathlonvereniging 't Fean fuseren tot de nieuwe vereniging AV Heerenveen. 

De triathlon commissie van AV Heerenveen organiseerde in 2012 als proef een cross duthlon, de Feanster Cross Duathlon, in de Heide in Heerenveen. Dit was een groot succes. In 2013 vond de eerste echte wedstrijd plaats.

In de loop van 2012 is besloten om alle organisaties onder te brengen in de vereniging AV Heerenveen. De Stichting Triathlon Heerenveen in op 1 jauari 2013 na 25 jaar opgehouden te bestaan.

Drie verschillende commissies organiseren nu de Clafis Ingenieus Triathlon Heerenveeng bij het Belvedere Museum, de Feanster Cross Duathlon  Heerenveen in De Heide en de Lenis Run Bike Run in het dorp Ter Idzard.

GESCHIEDENIS RUN BIKE RUN TER IDZARD

In de polder ten zuiden van Mildam werden fiets tijdritten georganiseerd door Gerrit en Cobie vd Meulen. Begin 2000 werd de tijdrit voorafgegaan met een loopwedstrijd langs de Tjonger. De tijden werden opgeteld en er werd een klassement opgemaakt. Dit was het begin van de Run Bike Run. In 2004 werd de eerste georganiseerd als de RBR van Mildam. 

Na het tweede jaar kon het daar niet weer worden georganiseerd, omdat het start/finish gebied werd omgebouwd tot natuurgebied en onder water kwam te staan. Vanaf 2006 werd daarom de start verplaatst naar het dorpshuis De Bult in Ter Idzard.

Er wordt gelopen over fietspaden in het coulisselandschap ten zuiden van het dorp en gefietst door de polder ten noorden van het dorp. Vanaf het begin heeft deze Run Bike Run het  schildersbedrijf Lenis uit Wolvega als hoofdsponsor gehad.

HET DORP TER IDZARD

Wilt u wat meer weten over het dorp Ter Idzard, ga dan naar deze website.

INLEIDING 2014

Ter Idzard, Oldeholtwolde en  (Nijeholtwolde).

 Zaterdag 19 April 2014.

 We zitten nog steeds in onwinterse omstandigheden, maar gelukkig hebben we al een aantal deelnemers op papier staan. Dit jaar organiseren we één van de twee wedstrijden met een iets andere naam, de tot vorig jaar gebruikte naam, Middenafstand heet nu Kort.

En de Sprint (dat is de helft van Kort), blijft nog gewoon Sprint heten. Bovendien hebben we dit jaar de wedstrijd aangemeld voor het landelijke Duatlon Circuit van de NTB  waardoor we nog meer deelnemers verwachten dan de afgelopen acht jaren.

Vorig jaar op 23 maart ging de Lenis RBR bijna niet door, het vroor en de harde wind maakte de zogeheten gevoelstemperatuur zo laag dat de regels van de NTB (Nederlandse Triatlon Bond) aangaven dat er niet gefietst mocht worden. (Punt) Maar wij hadden bijna alles al klaar, ik had in die week nog griep, maar gezien de omstandigheden van de eerste Lenis RBR in 2006, ook koud met harde wind en hagelbuien, dacht ik niet aan opgeven. Dus bellen mailen en uiteindelijk mede dankzij de inspanning van Ton Bloothoofd, daarvoor nog steeds dank, voor elkaar gekregen dat we met een verkort (7km) fietsonderdeel toch door konden gaan. Heel wat improviseren en deelnemers informeren. Gelukkig kwamen er nog heel wat deelnemers wel opdagen zelfs een heel goede duatleet uit België, Jan Meysmans kwam toch naar onze dorpen om een trainingswedstrijd te doen. Helaas is hij twee keer gevallen en kwam daardoor slechts op plaats drie te staan, maar respect voor zoveel passie.

 Het is nu alweer de negende keer dat deze bijzondere wedstrijd bij ons gehouden wordt. Op zaterdag 19 april gaan veel mensen weer heel hard rennen, fietsen en nog een keer rennen door onze dorpen. Ik hoop ieder jaar weer op een flinke deelname van deelnemers uit onze drie dorpen en natuurlijk ook uit de rest van Weststellingwerf. Beide afstanden zijn door twee of zelfs drie mensen in estafette-vorm te doen. Er zijn weer  medailles voor de beste individuele Stellingwervers, per afstand en zowel voor dames als heren.

 Ook dit jaar laten we het looponderdeel over de fietspaden en ook één keer over de Hamersweg gaan. In de brief die we ieder jaar aan de bewoners sturen, staat ook een klein kaartje met die route erop.

De wisselzone, plaats waar gewisseld wordt na het eerste stuk lopen en dan nogmaals na het fietsen, is op het erf van de familie de Vries. Hierdoor wordt het wisselen een stuk veiliger.

 We schieten de deelnemers voor de korte afstand om elf uur weg, die lopen twee ronden van bijna vijf kilometer, en die gaan dan hun fiets pakken voor het volgende deel van 38 km. Als ze daarmee klaar zijn, sommigen rijden die afstand in minder dan één uur, lopen ze nog één ronde van nog steeds geen vijf km. De sprint begint iets later met één ronde van ook net geen vijf  km.  En na hun fietsonderdeel van 19km, lopen ze via de Hamersweg naar het fietspad en lopen rechtsom een ronde van 3,6 km.

Vorig jaar slecht weer, dus hopelijk dit jaar, bijna een maand later, zeer waarschijnlijk iets warmer..

 Rob de Kan.

INLEIDING 2015

Ter Idzard, Oldeholtwolde en  (Nijeholtwolde).

 Zaterdag 18 April 2015.

 We kijken inmiddels terug op negen Lenis RBR wedstrijden in Ter Idzard.

 Records maken we zelf.

Record maken, voor de tiende versie van de hardloop, fiets wedstrijd bij en door onze dorpen. De eerste keer was op zaterdag 8 april 2006. Ja dat is alweer zo lang geleden, veel mensen kunnen zich de omstandigheden nog herinneren harde wind en een paar flinke hagelbuien maakten hem meteen legendarisch, nietwaar  Bote Nicolay, de toenmalige voorzitter.

Ook hebben we een aantal edities gehad met pracht voorjaarsweer, zelfs een keer dik boven de twintig graden alweer een record.

In 2013 ging de Lenis RBR bijna niet door, het vroor en de harde wind maakte de zogeheten gevoelstemperatuur zo laag (-15) dat de regels van de NTB (Nederlandse Triatlon Bond) aangaven dat er niet gefietst mocht worden. Ook deze keer bleek er een record te zijn er was geen enkele deelnemer  die ooit een RBR meegedaan had waarbij de fietsafstand korter was dan de loopafstand. Sindsdien hebben wij besloten hebben om onze wedstrijd steeds ergens in het midden van april te plannen, met mogelijk altijd beter weer en vooral altijd met meer deelnemers. Vorig jaar hadden we mede door deze verschuiving en mede met het   het extra aantal deelnemers voor het Duathlon Circuit bijna 140 deelnemers en record.

 Vrijwilligers in het zonnetje.

Voor een groot deel werken we al tien jaar met dezelfde te weinig geprezen vrijwilligers uit onze dorpen maar ook van onze vereniging AVH de atletiek vereniging in Heerenveen. Bij deze toch ook maar weer eens extra onderstrepen onze dank voor het helpen. Zonder vrijwilligers geen evenementen, wedstrijden, feesten en ga zo maar door. Denkt je aan ons en je wilt helpen meldt je dan aan bij mij of onze dochter  Ilja van der Weg, zij is onze vrijwilligers coördinator. Denk meteen maar eens aan andere activiteiten bij jou in de buurt overal zijn vrijwilligers welkom en nodig.

 Onze wedstrijden.

Dit jaar hebben twee afstanden.  En drie startmomenten. We beginnen met de zogeheten Korte afstand(10-38-5 km), niet voor spek en bonen, maar een belangrijke wedstrijd, want die is een onderdeel van het Nederlandse Duathlon Dare 2 tri Circuit daar doen de beste atleten van Nederland aan mee. De duo en trio atleten voor deze afstand starten vijf minuten later.

En weer vijf minuten later start de Sprint (5-19-3,6 km) waar veel beginnende atleten aan meedoen. Voor beide afstanden kun op verschillende manieren meedoen.
Manier 1: Dat is individueel dan doe je de drie onderdelen helemaal alleen (Is niet zielig hoor, meer een superdehyperuitdaging).

Manier 2: Je vormt een duo één doet de twee loop onderdelen en de ander doet het fietsen.

Manier 3: En wil je met drie mensen sporten dan kun je die per onderdeel inzetten.

 Medailleregen.

Er zijn medailles per afstand zowel voor dames en heren.

En voor de eerste prijs van het snelste (duo of trio, )  per afstand hebben we medailles besteld.

De beste individuele Stellingwervers, (West en Oost samen natuurlijk) per afstand en zowel voor dames als heren kunnen ook een medaille krijgen.

Waar gaan de atleten langs.


Het looponderdeel zoveel mogelijk over de fietspaden tussen Ter Idzard en Oldeholtpade.

 We schieten de deelnemers voor de Korte afstand om elf uur weg, die lopen twee ronden van bijna vijf kilometer, over de Idzardaweg en de fietspaden daarna hun fiets pakken voor het volgende deel van 38 km geheel over de wegen. Als ze daarmee klaar zijn, lopen ze nog één ronde van vijf km. Om 11:05 Starten de duo’s en trio’s voor de Korte afstand en de Sprint begint om 11:10 uur met één ronde van vijf  km.  En na hun fietsonderdeel van 19 km, lopen ze via de Hamersweg naar het fietspad en lopen rechtsom een ronde van 3,6 km.

Vorig een record aantal deelnemers, nu de tiende keer, …..een nieuw deelnemers record?

 Rob de Kan.

Thomas Visser

Loperscompany
Hans Versteeg
Loonbedrijf Van den Akker

Simon Schram Motors

Schokker Installatie bedrijf

Wibo Zwarteveen Hoefsmid

Meijners Loonbedrijf

Meyners Landbouwmechanisatie

Houthandel Martin Robben
Administratie Bureau Christine de Wit

Bouwmarkt Chris Mayer

Dorpshuis De Bult
leo
joop

Botenbedrijf Aquanaut

Installatiebedrijf van Veen

Verbouw en Onderhoud Herman v/d Berg

ICT-Solutions JF v/d Woude

Hovenier v/d Berg

Loopgroep Jan Echten
Huismans

Drukkerij van Dijk

Hagen onderhoud